Kostka, Orzech
Kostka, orzech I oraz orzech II należą do tzw. sortymentów grubych. Charakteryzują się dużym rozmiarem bryłki, wysoką kalorycznością oraz niską zawartością popiołu. Szczegółowe parametry zamieszczono w tabeli poniżej.
Lp. | Parametry | Symbol | Jednostka | Kostka | Orzech I | Orzech II |
---|---|---|---|---|---|---|
1. | Typ węgla | – | – | 32.1 | 32.1 | 32.1 |
2. | Wymiar ziarna | – | mm | 200-63 | 80-40 | 50-25 |
3. | Wartość opałowa | Qri | MJ/kg | >28 | >28 | >28 |
4. | Zawartość popiołu | Ar | % | 2-6 | 2-6 | 2-6 |
5. | Zawartość siarki | Srt | % | do 0,6 | do 0,6 | do 0,6 |
6. | Zawartość wilgoci | Wrt | % | 5-7 | 5-7 | 5-7 |
7. | Części lotne | Vdaf | % | 33,60 | 32,76 | 33,18 |
8. | Zawartość chloru | Cla | % | 0,40 | 0,42 | 0,41 |
9. | Spiekalność | RI | – | 12 | 10 | 12 |
10. | Podatność na kruszenie | HGI | – | 45 | 46 | 45 |